Άρθρα

Θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

Ενημερωθείτε από τους ειδικούς μας για την υγεία των δοντιών σας

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διασφαλίσετε την υγεία του στόματος σας σε μακροχρόνια βάση είναι η καθημερινή εφαρμογή στοματικής υγιεινή με αποτελεσματικό τρόπο.

Βουρτσίζοντας τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα, τις ώρες που έχετε χρόνο και χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα (ή μεσοδόντια βουρτσάκια, εάν σας το έχει συστήσει ο οδοντίατρος) για να καθαρίζετε τα ενδιάμεσα των δοντιών, μπορείτε να διατηρείτε ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας της στοματικής σας κοιλότητας.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα η περιοδοντίτιδα συσχετίζεται με άλλα συστηματικά νοσήματα όπως ο Σ.Δ., καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτό-άνοσες παθήσεις και άλλα.

Ενώ παλιότερα πιστευόταν ότι τα μικρόβια του στόματος είναι υπεύθυνα για αυτό το συσχετισμό, τα σύγχρονα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ύπαρξη φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα.

Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης επιφέρουν και αλλαγές στα ούλα. Προϋπάρχον πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί και τα ούλα να γίνουν αρκετά κόκκινα και να αιμορραγούν πολύ εύκολα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το οίδημα (πρήξιμο) εμποδίζει ακόμα και την εφαρμογή βουρτσίσματος, ενώ η πιθανή τάση για εμετό κάνει ορισμένες εγκύους να αποφεύγουν τελείως την οδοντόβουρτσα.